Bruksområder

Alternative bruksområder for rasen


Rhodesian Ridgeback inngår i gruppen "Drivende hunder og sporhunder" (FCI gruppe 6).

 

Det er greit å være klar over Ridgebackens opprinnelse som jakt- og vakthund. Pionérene som avlet frem rasen hadde et ønske om å avle frem gode hunder til storviltjakt på blant annet løve og villsvin. I tillegg hadde man behov for hunder til å vokte og beskytte hus og eiendom. Rasen jaget og voktet som oftest i flokk. For å kunne overleve i den afrikanske villmarken trengte man intelligente og selvstendige hunder, i tillegg måtte de være forsiktige og ikke utsette seg for unødig for fare. Like viktig som mentalitet var fysikken. En smidig hund med spenst, fart og utholdenhet, kombinert med gode sanser som syn og hørsel og fremfor alt luktesans. Tar man med gode poter for et røft underlag, og en kort pels som skulle være motstandsdyktig mot utøy og varme, er mange viktige egenskaper ved den opprinnelige Ridgebacken nevnt.

 

I dagens samfunn er en Ridgeback i første rekke en anvendelig familiehund. Det er begrenset behov for dens opprinnelige bruksegenskaper, men om den skal trives og være et harmonisk familiemedlem trenger den både fysiske trening og mental stimulering som erstatning.

 

Rhodesian Ridgeback er først og fremst en jakt-og vakthund. Den trives med aktiviteter som gir den mulighet til å bruke nesen. Personspor, viltspor, blodspor og ettersøk, samt annet nesearbeid som for eksempel smeller/nosework passer godt til rasen. I tillegg er bruksaktiviter som rundering, feltsøk og rapport aktiviteter som kan være egnede aktiviseringsøvelser for rasen.

 

Rasen er rask, sterk og smidig. Aktiviteter som agillity og lure-coursing gir en Ridgeback mulighet til "å strekke" skikkelig på beina, samtidig som den får føle på motorisk mestring. Pass bare på at hunden er ferdig utviklet før den utsettes for anstrengende fysisk belastning.

 

Rasen er kanskje ikke den optimale om du ønsker en lydighetschampion, men man skal "aldri si aldri". Med rett motivasjon, og en tålmodig fører kan en Ridgeback finne sin plass i lydighetsringen. Mange Ridgebackeiere foretrekker rallylydighet framfor den tradisjonelle konkurranselydigheten. I rallylydighet har hund og eier litt mer frihet og mulighet for muntlig tilbakemelding til hunden under gjennomføringen, øvelsene er varierte og dette er noe som passer rasen godt.

 

Svært mange Noen stiller ut sin Rhodesian Ridgeback på eksteriørutstillinger. Som ny hundeeier tror man kanskje at utstilling ikke er en aktivitet, men det er det. Hunder som stilles ut har som oftest deltatt på utstillingstrening, der hund og eier lærer å vise seg fram på best mulig måte. I tillegg må hunden være godt sosialisert slik at den tåler å bli håndtert av fremmede.

 

En voksen Rhodesian Ridgeback kan godt bære kløv, trekke på ski, være med på joggetur eller løpe ved siden av sykkelen. Det er bare opp til eier å legge til rette for lystbetont aktivitet. Den er en utmerket turkamerat og blir garantert ikke utslitt før du er det.

 

Selv om Rhodesian Ridgeback opprinnelig er en jakt-og vakthund, blir rasen i dag ofte omtalt som en allroundhund. Det er du som eier som legger lista, og med rett trening og motivasjon er alt mulig. Men glem allikevel ikke rasens bruksegenskaper, kjøper du en Rhodesian Ridgeback er jakt og vakt en del av pakken!