Spørsmål og svar

Spørsmål og svar


Er det vanskelig å oppdra en Rhodesian Ridgeback?

I utgangspunktet, nei. Rasen er følsom for signaler og trenger en konsekvent, men mild oppdragelse. Det er viktig å sosialisere med andre mennesker og dyr, samt å trene i ulike miljøer (by, skog, ) og å trene på ulike momenter (gå trapp, ta heis osv.) så tidlig som mulig. Rasens iboende vaktinstinkt bør ikke forsterkes på noen som helst måte.

 

Er Rhodesian Ridgeback en rase for førstegangs hundeeier?

Både ja og nei. Rhodesian Ridgeback er ingen vanskelig hunderase, men det forutsetter at du er villig til å bruke den tiden som trengs for å lære rasen og din egen hund å kjenne. Ta i mot råd og veiledning fra din oppdretter og delta på treff/kurs med likesinnede ridgebackeiere i ditt distrikt.

 

Hvor mye trim trenger en voksen Rhodesian Ridgeback?

En Rhodesian Ridgeback er svært tilpasningsdyktig, og tilpasser seg stort sett sin eiers aktivitetsnivå. Når det er sagt, trenger den selvsagt mosjon, og bør få minst en lang tur per dag, samt et par kortere turer i tillegg. Fysisk trening er viktig, men ikke glem at den mentale treningen har minst like stor betydning.

 

Er Rhodesian Ridgeback en bra barne-/familie hund?

En Rhodesian Ridgeback er en utmerket familiehund, vel og merke om hund og barn lærer å respektere hverandre. Sørg for at hund og barn får positive opplevelser sammen, og sett klare grenser. En valp trenger mye hvile og må få mulighet til å trekke seg tilbake når den er sliten. Lær barna å lese hundens signaler, og pass på så hunden ikke får herje fritt med små barn som ikke mestrer hunden. Husk at uansett hvor snill hunden er så bør hund og barn alltid være under oppsyn av en voksen.

 

Kan en Rhodesian Ridgeback bo i byen?

En Rhodesian Ridgeback kan absolutt bo i byen. Hundens velbefinnende er ikke avhengig av hvor du bor, heller av hvor mye tid du bruker sammen med den. En hund som bor i byen får mye stimuli bare av en tur i nærmiljøet. I byen fins masse spennende og utfordrende for et hundehode. Lukter, lyder, nye mennesker og dyr, og  sosialisering og miljøtrening blir en del av hundens hverdag.

 

Hva koster en Rhodesian Ridgeback?

Det er opp til oppdretteren å bestemme prisen på en valp. Stort sett opererer oppdrettere med tilnærmet like priser. Husk, det er ikke selve prisen for valpen som er den største kostnaden. De største kostnadene er løpende kostnader gjennom hundens liv, som for eksempel hundemat, hundeutstyr, kurs, aktiviteter, vaksinasjoner, veterinærbesøk og forsikring.

 

Bør jeg kjøpe hannhund eller tispe?

Tja, si det... Det fins fordeler og ulemper hos begge kjønn. Hannhunden blir stor og sterk, mens tispen er litt mindre og lettere i kroppen. En tispe har løpetid 1-2 ganger i året, og i denne perioden sliter noen tisper med hormonforstyrrelser og innbilt drektighet. Dette igjen kan føre til nedstemt humør og vanskeligheter med å prestere. En hannhund har ikke hormonforstyrrelser av slik art, men enkelte kan derimot bli forstyrret av løpetid i nabolaget, mens andre ikke bryr seg i det hele tatt. Ofte er individet mer avgjørende enn kjønnet.   


Hvor lenge må jeg vente på valp?

En rhodesian ridgback har vanligvis løpetid 1-2 ganger pr år. Fra en tispe får løpetid tar det vanligvis 8-20 dager før den blir paret eller inseminert. Fra den blir paret tar det ca 63 dager og fra inseminering ca 60 dager til valpene blir født. Fra valpene blir født tar det minimum 8 og noen ganger opp til 10 uker før oppdretter anser valpene klare for levering. Ta kontakt med de enkelte oppdretterne for nærmere informasjon.

 

Røyter en Rhodesian Ridgeback mye?

Både ja og nei. Rasen røyter mer i perioder. Hårene er korte og stikker seg inn over alt.

 

Kan hunden være alene hjemme?

Dette varierer fra individ til individ. Det er viktig å bruke god tid på å venne valpen til å være alene hjemme. Start med korte perioder, og sørg for gode rutiner. I valpekassen er valpen omgitt av søsken og mor, og det er en stor utfordring å skulle bli forlatt av flokken. En valp som gjentatte ganger blir redd når den er alene, kan i verste fall utvikle separasjonsangst.

 

Er Rhodesian Ridgeback en allergivennlig rase?

Ingen hunderaser er sikre for allergikere. Allergi er individuelt, og en rase som fungerer hos en allergiker, trenger ikke fungere for en annen. Er du allergiker og ønsker deg hund kan det være en fordel å "prøve ut» hundeholdet først. Hør med en oppdretter om du kan komme på besøk, hilse på og kanskje låne en hund.

 

Er Rhodesian Ridgeback en sunn hunderase?

- se siden "Sykdom og helse"


Ved spørsmål, ta kontakt med styret i NRRK: styret@rhodesianridgeback.no